22 Ocak 2015

EVDE BAGET EKMEK YAPIMI

Çok istediğim birşeydi evde çıtır çıtır baget ekmek yapmak, nihayet bu isteğimi gerçekleştirdim 40firinekmek sitesi sayesinde. Bu sitedeki diğer tariflerden de deneyip paylaşmak niyetim.

Parizyen Baget Ekmek için önce Fransız önmayasını oluşturacağız. Bunun için;
Malzemeler: 1,5 bardak beyaz un, 1 bardak su, 1/4 tatlı kaşığı kuru maya,
Bu malzemelerle 2 bardak önmayamız olmuş olacak.

Önmayayı yapmak için unu ve kuru mayayı geniş bir kapta karıştırın. Oda sıcaklığındaki suyu ilave ederek hamurunuzu 4-5 dakika çırpma teliyle karıştırın. Hamurunuz krep hamuru kıvamında cıvık akışkan bir hamur olacaktır. Hamurunuzun içinde olduğu kabı strec filmle kaplayıp ılık bir yerde mayalanmaya bırakın. 4 saat sonunda köpüklenip kabarmış olacak. Mayayı bu aşamadan sonra kullanabilirsiniz. Kullanmayacaksanız üstünü yine streçle örtüp buzdolabına kaldırabilirsiniz. 3 gün boyunca kullanma imkanınız var. Kullanacağınız vakit önceden buzdolabından çıkarıp oda sıcaklığına gelmesini beklemeniz gerekiyor. Bu da 3-4 saat önceden çıkarmak demek.

2. Aşama

Gereken Malzemeler:
4 bardak beyaz un
1 + 1/4 tatlı kaşığı kuru maya
2 bardak önmaya( yukarda anlatıldıgı gibihazırlanacak)
1 tatlı kaşığı tuz
1 bardak su

3 adet baget çıkıyor.



Bütün malzemelerle hamur yoğrulur. Hamur oldukça yumuşak olacak ve dokunduğu yere hafifçe yapışan pürüzsüz kıvamda olacaktır. Hamuru sıvıyağ ile yağlanmış bir kaba alıp 1 saat oda sıcaklığında bekletin. Hamuru üç parçaya bölüp her bir parçayı  rulo yapıp baget ekmek şekli verip üzerine bıçakla çizgiler atın. Her bir ekmek 30-35 cm uzunluğunda olacak. Yağlı kağıt serili tepsiye 10 cm aralıklarla dizin. Üzerine nemli bir bez örtüp yarım saat daha mayalanmasını bekleyin. Fırını bu esnada 250 dereceye ayarlayın. İçerisine fırına dayanaklı bir kapta su bırakın. Bu su ekmek pişerken fırının içerisinin nemli kalmasını sağlayacak. Fırına ekmekleri süreceğiniz vakit içerisinde sprey ile su sıkın ya da elinizle su serpin. Ekmekler 250 derece üstü kızarana kadar yaklaşık 20 dk pişecek. Çıtırçıtır ekmekleriniz olacak.

Hiç yorum yok: